2006 – Sislej Xhafa – Livelihood Rainbow On Broel

Sislej Xhafa (° 1970 Peja, Kosovo, woont en werkt in New York) tekende een prachtig, sociaal geënte ingreep voor in Kortrijk, “Livelihood Rainbow on Broel”. Via de Kringloopwinkel, Kortrijk, werden op iverse plaatsen in de stad containers gezet om doude kleren van de Kortrijkse bevolking te verzamelen, via de pers en met medewerking van de het stadsbestuur,werd daartoe een oproep gedaan om oude kleren daarin te deponeren. Met deze verzamelde, oude kleren werd een frame van een brug over de Leie, 40 meter vóór de echte, historische Broelbrug. Liebaert Project zorgde voor de hardware van deze brug, en met de hulp van sociale instanties werden deze kleren bevestigd op deze brug, zodat we een super kleurrijke ‘nieuwe’ brug kregen, een trompe l’oeil op afstand.Sislej Xhafa wou zo een ‘brug’ slaan tussen het Buda eiland en het commerciële centrum van de stad, met materiaal afkomstig van de Kortrijkzanen zelf, namelijk hun oude kleren.

Daaraan was in de Tacktoren een tentoonstelling werd verbonden met een nieuw werk, een fotocopy machine gecoverd met oude kleren als het water van de Leie zelf, een langwerpige stroming van kleren over de machine heen. Het tweede monumentale werk op de tentoonstelling was een 4 meter brede foto van een Antwerps orkest in beperkte bezetting met instrumenten, waarvan alle musicanten een zwarte hoes over hun hoofd en aangezicht hadden, “Again and again” (2000)

Door Liebaert projects werd ook een editie van Sislej Xhafa, een plexibox van 1 meter hoog, waarin twee aan elkaar geknoopte kleren hangen. Dit wordt op een sokkel van enkele paketten lege A3 bladen gemonteerd. Nog steeds beschikbaar.

Read more.