2011 – Dirk Braeckman,”S.C.E.-A.U.-11″ (voorstudies) tentoonstelling i.s.m. de “Benedengalerie”, Kortrijk 13mei – 13juni

“Liebaert Projects” brengt een tentoonstelling van de kunstenaar Dirk Braeckman in de “Benedengalerie” te Kortrijk.

Met de tentoonstelling “S.C.E.-A.U.-11” (voorstudies) in de “Benedengalerie” te Kortrijk, speelt Dirk Braeckman contextueel in op de specifieke bouwstijl van de galerie zelf: een ‘architecture brut’ ruimte uit de jaren ’70, die gekarakteriseerd wordt door ruwe betonwanden, gedateerde verlichtingsarmaturen en losstaande wandpanelen. Braeckman vertrekt vanuit deze eigenzinnige spatiale gegevens om alternatieve pistes in zijn beeldonderzoek uit te diepen. Textuur is steeds een zeer belangrijk element in zijn oeuvre geweest, zijn picturale benadering van de fotografie is alom geroemd en wereldwijd bekend. De tentoonstelling voegt daar nu een dimensie aan toe, binnen een concreet onderzoekskader. In een reeks voorstudies verkent Braeckman ditmaal de mogelijkheid om het sculpturale op een fotografische manier te vatten en weer te geven. Geen makkelijke opdracht, maar de kunstenaar streeft er dan ook naar zijn werk steeds opnieuw te interpreteren en definiëren, via indrukken die op hem afkomen, in dit geval: de ruimte en haar textuur, architectuur. Dat permanente aftasten door middel van het experiment vormt de sterke drijfveer en ook de grote kwaliteit van zijn volledige oeuvre. Voor dit project neemt Braeckman de ‘Benedengalerie’ als concreet uitgangspunt om de marges van zijn persoonlijke schriftuur te onderzoeken en te hertekenen. Of hoe een eenvoudige confrontatie met een ruimte toch weer nieuwe inspiratie opwekt en een impuls vormt voor de kunstenaar om met dit gegeven aan de slag te gaan. Dirk Braeckman nam de uitdaging in Kortrijk aan, wat resulteerde in deze prachtige, contextuele tentoonstelling.

 

Raúl Ruiz (Film Director,Chili)

“If narrative determines the image of the film, can be truth, but if the image determines the narrative, that is always more”

If you preserve the image, you will find that you are making a lot of films at the same time, and the audience are making a lot of extra film”

“In a film you will always remember one scene, one shot, one image that sometimes did not exist, the image you made, looking at the film. And this takes the place of all the film, the other will disappear. “

©GeryVanTendeloo